Skip to content

Makovec

K podzimu patří švestky. O tom žádná. A tak jsem se rozhodla je přidat do mého oblíbeného makovce, který patří skoro do každého měsíce mého života. Tak moc ho mám ráda. A za mě je kombinace máku a švestek hodně top. Makovec je dokonale vláčnej a křehkej. Jednoduše geniální. Dej mi vědět, jestli to vidíš stejně, budu ráda. Fotky do budoucna napravím, ale šoupnu ti ho sem, takhle nahrubo nafocenej, ať už si ho můžeš doma upéct a oblizovat se až za ušima tak, jako já. Tohlecto je navíc z větší části rychlo-hrníčkový recept, žádný velký vážení a zdlouhavý pečení. Prostě hrc frc a máš buchtu dobrou jako blázen na stole.


40 minut v kuchyni

1 menší plech vláčného makovce


Ingredience

1 hrnek polohrubé mouky
asi třičtvrtě hrnku máku (čím víc, tím víc makovější bude)
100 g třtinového cukru (osladit můžeš dle tvé libosti)
1 PDP
1 šlehačka ke šlehání
1/3 hrnku oleje
2 vejce
švestky

Jak na to?

1. Promíchám mouku s mákem, cukrem a práškem do pečiva.

2. Přidám šlehačku, olej a vajíčka. Vše mixnu ručním šlehačem.

3. A protože každej bereme do ruky trochu jinej hrnek, tak ti hustota těsta může vyjít trošku jiná než mně. Dobře víš, jak má vypadat těsto na buchtu na plech – taková stále tekutá, ale přesto hustší kejdička – tak ho případně krapet nařeď mlékem nebo dohusti moukou. Když už tuhle verzi na menší plech musím upravovat, tak většinou ředím mlékem. Tak uvidíš, jak to vyjde tobě.

4. Těsto vyliju na plech vyložený pečicím papírem, pokladu nakrájenými švestkami a strčím do předehřáté trouby. Peču 30 minut na cca 185 °C.

Nech si čvachtat