Skip to content

Thajská polévka Tom Kha Gai

Thajských receptů není nikdy dost. Proto jsem nachystala další. Tahle pikantní thajská polévka Tom Kha Gai patří k té nejznámější a rozhodně tě ohromí svou svěžestí a kokosovou jemností. Všechny ingrediencea koření společně vytvářejí nedostižnou kombinaci vůní, barev a chutí.


alespoň 1 hod na kuřecí vývar + 50 minut v kuchyni

6 plných pupků


Ingredience

1,5 – 2 litry kuřecího vývaru + 500 g kuřecího masa z něj
700 ml kokosového mléka
3 stonky citronové trávy
1 chilli paprička
10 limetových listů
8 lžic rybí omáčky
1 lžička sojové omáčky
šťáva z 1 limety
2 lžíce třtinového cukru
1 kořen galangal
100 g hub shitake
250 g žampionů
palec zázvoru
1 lžíce chilli pasty

na servírování:

500 g vlasových rýžových nudlí
mungo klíčky
jarní cibulka
koriandr
1 chilli paprička
limeta

Jak na to?

1. Prvně je potřeba udělat kuřecí vývar. Pokud nemáš zásobu v mrazáku, tak ho dej zavčasu vařit asi z 2 litrů vody. Většinou na vyvaření volím kuřecí paličky, nebo kombinaci prsou a krků. Hlavní je použít maso i kosti, ať má vývar nejen chuť, ale i sílu. K tomu hoď takovou tu vývarovou klasiku, kterou doma najdeš – mrkev, řapíkatý celer, cibuli, česnek, vývarové koření, nějakou tu bylinku. V tomto případě je ideální koriandr. Když nepoužiju vývar ze zásoby, tak rovnou přihodím i jeden stonek citronové trávy, kus zázvoru i galangalu a pár limetových listů, ať do polévky dostanu co nejvýraznější chuť Asie. Když používám vývar ze zásoby, vhodím vše až později (viz další kroky receptopisu). Vývar vař minimálně 1, ideálně 2 hodiny.

Jestli vaříš vývar, tak máš hodinku až dvě buď na přípravu dalších ingrediencí nebo hození nožek hore.

2. Pokud volíš přípravu ingrediencí, pak si nasekej jarní cibulku, koriandr, jednu chilli papričku, očisti houby a překroj je vejpůl. Křehčí konce citronové trávy nasekej najemno, zbytek rozkroj a trochu rozmáčkni nožem ať se otevře vůně a chuť. Pak si připrav ještě vodu na rýžové nudle.

3. V tuto chvíli je vše připraveno a vývar je hotový. Sceď ho a vrať na sporák. Přihoď do něj dlouhé části rozvoněné citronové trávy, oloupaný kořen galangalu i zázvoru, limetové listy, celou chilli papričku, rybí omáčku, třtinový cukr, sojovou omáčku a nech vařit asi  30 minut. Posléze vše vylov a opět máš čistý vývar, jen jsi teď o level výše s vůní a chutí.

4. Teď je čas vhodit přepůlené houby, natrhané kuřecí maso i přidat šťávu z limety, kokosové mléko a chilli pastu. Ještě vývar povař tak 15 – 20 minut do závěrečného prolnutí všech ingrediencí.

5. Zároveň teď škrtni i pod hrncem s vodou na nudle, přiveď ji k varu a vhoď do ni vlasové rýžové nudle. Vař je asi 3 minutky, pak je hned sceď a zchlaď ať se nám neslepí.

6. Servíruji tak, že do misky dám nudle, trochu nasekané jarní cibulky, mungo klíčky, koriandr, chilli a vše zaliju připravenou polévkou Tom Kha Gai.

TIP: Polévka Tom Kha Gai také skvěle chutná s krevetami. Ty vhodíš do polévky ve chvíli, jako trhané maso a nemusíš se dopředu vařit s vývarem. Stačí použít jakýkoliv předpřipravený z mrazáku.

Nech si čvachtat