Další z mých oblíbených rizot. Proč hlíva ústřičná? Nejenže je velice chutná, ale navíc tato houba snižuje cholesterol. A díky vysokému obsahu beta glukanu, konkrétně D-glukanu je hlíva ústřičná věčným elixírem mládí. Takže pokud ji nejíš pravidelně, začni ihned. Třeba právě s krémovým rizotem.
30 minut v kuchyni
4 plné pupky
Ingredience
400 g rýže Arborio
3 šalotky
800 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
400 ml dobrého bílého vína
1 lžíce olivového oleje
5 lžic másla
200 g parmezánu
500 g hlívy ústřičné
čerstvá bazalka
Jak na to?
1. Na oliváči a 2 lžících másla zpěním opravdu jemně pokrájenou šalotku. Přidám rýži Arborio a lehce opražím.
2. Rýži Arborio postupně zalévám bílým vínem a promíchávám.
3. Postupně přilévám domácí horký vývar. Stále míchám. Vždy když rýže vývar vypije, přileji další část. Takhle se rýži věnuji do té doby, než vsákne všechen vývar a je měkká na skus. Trvá co asi 20 minut. Nepodváděj, na chuti by to bylo vopravdicky poznat!
TIP: Vývar dělám jednou za čas vždy v obrovském množství. Část se sní, část po krabičkách zmrazí. Pak si na rizoto vyndáš právě jednu krabičku poctivýho domácího vejvaru. Ušetříš tak spoustu času a takové rizoto si můžeš udělat klidně i večer po práci.
4. Na závěr přidám do rizota 2 lžíce másla, 100 g parmezánu a promíchám.
5. Hlívu ústřičnou pokrájím a na lžíci másla osmahnu dozlatova.
6. Rizoto servíruji pokladené hlívou, nasekanou čerstvou bazalkou a parmezánem.