Skip to content

Rýžové nudle s lilkem

Lilek ohnivé chuti z trochu jiného soudku. Inspiraci jsem hledala ve vietnamské kuchyni, takže chuť lilku je delikátní, krapet pálivá. Lilek je mimo jiné superpotravina. I když barvou nevypadá, obsahuje obrovské množství betakarotenu. Snižuje cholesterol, a je přírodním afrodiziakem díky vitaminu B7. Tak s chutí do něj. A pozor ať neshoříš.


30 minut v kuchyni

2 plné pupky


Ingredience

3 menší lilky
3 chilli papričky
6 stroužků česneku
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce rybí omáčky
2 lžíce  třtinového cukru
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce rýžového octa
2 lžíce sezamových semínek
1 hrst čerstvého koriandru nebo bazalky
skleněné nudle

Jak na to?

1. Lilky dám asi na 10 minut do vroucí vody povařit. Pak je od širší části krásně oloupu.

2. Na kostky nakrájený lilek restuji s utřeným česnekem na oliváči. Přidám nakrájené chilli papričky, rybí omáčku, cukr, sojovou omáčku i rýžový ocet. Chvilku restuji a občas promíchám, ať je lilek místy dozlatova.

3. Nakonec stahnu plamen, přidám sezamová semínka a nasekaný čerstvý koriandr nebo bazalku (zvol, co máš radši, obě varianty jsou velice chutné). A když nevíš, šoupni tam obojí. Taky možnost.

4. Ohnivý lilek podávám na skleněnkách, které nijak neochucuji, jen je hodím do vroucí vody a nechám tři minuty povařit. Ve vodě je nechám ještě chvilenku dojít, do změknutí. Naservírovanou misku posypu trochou čerstvého koriandru nebo bazalky a sezamových semínek.

Nech si čvachtat