Skip to content

Pad thai

Rýžové nudle Pad Thai jsou základ thajské kuchyně. Mají příjemně sladkokyselou chuť a jsou lehoučké do bříška. Navíc hotové raz dva. Já osobně miluji svěžest tohodle jídla, kterou nudlím dodává limetka. Pad Thai omáčku není vůbec složité vytvořit. Tak se toho neboj. Stačí ti pár ingrediencí. Její chuť je výrazně sladká, příjemně kyselá a lehounce slaná. Zkus to. Je to fakticky snadné a mňamózní papů.


30 minut v kuchyni (+máčení nudlí 1 hod)

4 plný pupky


Ingredience

400 g širokých rýžových nudlí
3 cibule
1x tofu
500 g krevet
150 g arašídů
4 vejce
chilli paprička / sušené chilli
mungo klíčky
jarní cibulka
koriandr
limetka
rybí omáčka
olej

na omáčku:

4 lžíce tamarindové pasty
6 lžic třtinového cukru
6 lžic rybí omáčky
šťáva z 1 limetky
asi 6 lžic vody

Jak na to?

1. Rýžové nudle si minimálně hodinu předem namočím do vlažné vody. 

2. Prvně si připravím tamarindovou omáčku. V hrnci smíchám rybí omáčku, tamarindovou pastu, třtinový cukr a limetovou šťávu. Vařím do spojení surovin. Trochou vody (a také podle toho kolik jí chci) omáčku zředím. Ochutnám, a pokud je chuť výrazně sladká, příjemně kyselá a lehounce slaná, mám vyhráno. Případně doplň trochu soli a tu surovinu, která konečnou požadovanou chuť doladí.

3. Arašídy nadrtím a opražím na pánvi. Trochu si dám stranou na závěrečný posyp. 

4. Dále připravím tofu a krevety. Na oleji orestuji na proužky nakrájenou cibuli. Přidám krevety a na kostky nakrájené tofu. Zacákám rybí omáčkou a nechám pěkně dozlatovoučka opéct. Dám si stranou. 

5. Na stejné pánvi rozklepnu vajíčko a rozmíchám ho skoro do sucha.  Přihodím rýžové nudle, které jsem si předem máčela, a pěkně promíchávám na zapnutém sporáku. Můžu přidat kapku oleje, ať nám to pěkně klouže jak na pánvičce, tak pak do bříška. A přilívám postupně omáčku (klidně si trochu nechej na zalití přímo na talíři).

TIP 1: V žádném případě je nevař, jinak budeš mít z nudlí patlanici, jako já, při svém prvním pokusu. 😉

6. Stahnu plamen. Přisypu krevety s tofu. Míchám. Přidám i část nasekané jarní cibulky, koriandru, mungo klíčků a opražených arašídů. Zbytek si nechám na ozdobu při servírování.

7. Servíruji směs posypanou trochou mungo klíčků, pražených arašídů, jarní cibulkou, koriandrem a chilli. Ke každé porci přiložím stroužek limetky, který na nudle vymačkám, aby získaly tu pravou svěžest, kterou zbožňuji.

TIP 2: Tofu můžeš klíďo píďo vynechat, občas to tak také dělám. A nebo naopak, pokud jsi vege lover, vynechej krevety.

Nech si čvachtat