Skip to content

Pad thai s krevetami

Rýžové nudle Pad Thai jsou základ thajské kuchyně i mého vaření. Já ty nudle jednoznačně miluju a mohla bych je jíst ve variaci s krevetami klidně každej den. Mají příjemně sladkokyselou chuť s lehkou slaností. Navíc jsou hotové opravdu raz dva. Já osobně miluji svěžest tohodle jídla, kterou nudlím dodává citron nebo limeta (tady je to fuk, kterým citrusem je osvěžíš). Pad Thai omáčku není vůbec složité vytvořit, když máš tamarindovou pastu. Tak se toho neboj. Stačí ti pár ingrediencí a vykouzlíš výrazně sladkou, příjemně kyselou a lehounce slanou chuť. Zkus to. Je to fakticky ohromující jídlo.


30 minut v kuchyni (+máčení nudlí 1 hod)

4 plný pupky


Ingredience

400 g širokých rýžových nudlí
4 cibule
500 g krevet
200 g arašídů
4 vejce
chilli paprička / sušené chilli
mungo klíčky (nemusí být, když zrovna neseženeš)
jarní cibulka
koriandr
limetka / citrón
rybí omáčka
olej

na omáčku:

4 lžíce tamarindové pasty
6 lžic třtinového cukru
6 lžic rybí omáčky
šťáva z 1 limetky
asi decka vody

Jak na to?

1. Rýžové nudle si minimálně hodinu předem namočím do vlažné vody. 

2. Prvně si připravím tamarindovou omáčku. V hrnci smíchám rybí omáčku, tamarindovou pastu, třtinový cukr a limetovou šťávu. Vařím do spojení surovin. Přidám trochou vody, která chuť zjemní. Ochutnám, a pokud je chuť výrazně sladká, příjemně kyselá a lehounce slaná, mám vyhráno. Pokud takovoutu chuť necítíš, doplň trochu té suroviny, která tomu chybí. Občas trošku dosladím, někdy přidám ještě trochu vody, když je chuť příliš moc výrazná. To vychytáš.

3. Arašídy nadrtím a opražím na pánvi. Trochu si dám stranou na závěrečný posyp. 

4. Dále připravím cibuli a krevety. Na oleji orestuji na proužky nakrájenou cibuli. Až je hezky dozlatova, šoupnu si ji na kraj pánve. Přidám krevety a osmahnu. Zacákám rybí omáčkou, promíchám a nechám minutku prolnout chutě a vůně. Směs si dám stranou. 

5. Na stejné pánvi rozklepnu vajíčka a rozmíchám je skoro do sucha. Přihodím rýžové nudle, které jsem si předem máčela, a pěkně promíchávám na zapnutém sporáku. Můžu přidat kapku oleje, ať nám to pěkně klouže jak na pánvičce, tak pak do bříška. A teď přilívám do nudlí postupně tamarindovou omáčku (klidně si trochu nechej na zalití přímo na talíři, je to fajn).

TIP 1: V žádném případě nudle nevař, jinak z nich budeš mít patlanici, jako já, při svém prvním pokusu. 😉

6. Stáhnu plamen. Přisypu krevety s cibulí. Míchám. Přidám i část nasekané jarní cibulky, koriandru, mungo klíčků (pokud je mám) a opražených arašídů. Zbytek si nechám na ozdobu při servírování.

7. Servíruji směs posypanou trochou mungo klíčků (pokud je mám), pražených arašídů, jarní cibulkou, koriandrem a chilli. Ke každé porci přiložím stroužek limetky nebo citronu, který na nudle vymačkám, aby získaly tu pravou svěžest, kterou na tomhle jídle zbožňuji.

Nech si čvachtat