Skip to content

Chřestová polévka s parmezánem

Sezóna chřestu je velmi krátká, a proto je třeba ji využít na plno. Takže šup na políčko pro chřest a pustíme se do lahodně krémové chřestové polévky. Zvolila jsem chřest zelený, jelikož je o něco výraznější než bílý. Jeho čerstvost je třeba využít, proto se zpracováním neotálej.


40 minut v kuchyni

6 plných pupků


Ingredience

500 g chřestu  (cca 15 stonků)
1 větší cibule
3 jarní cibulky (bílá část)
4 lžíce másla
1 litr zeleninového  vývaru
250 ml smetany ke šlehání
trochu mouky
čerstvý mletý pepř
sůl

na servírování:

krutony z kaiserek a toastu
parmezán

Jak na to?

1. Zelený chřest nemusíš loupat, stačí odstranit lístečky podél stonku a odříznout dřevnatou spodní část. Takto připravený chřest nakrájím na kolečka. 

2. Orestuji cibuli. Přidám bílou část jarních cibulek a chřest. Osolím a opepřím. Chvíli restuji vše pospolu.

3. Zaliju zeleninovým vývarem a nechám vařit tak 20 minut. Rozmixuju tyčovým mixérem. 

4. Ve smetaně si rozkvrdlám asi 5 lžic mouky a za stálého míchání přilévám do polévky. 

5. Podávám s krutony opečenými na máslíku, s parmezánem a čerstvě namletým pepřem.

Nech si čvachtat