Skip to content

Ovesná kaše

Co nesmí chybět v našich snídaňových variacích? Jednoznačně ovesná kaše – ta doma dělaná. Nic na tom není. Stačí pár ingrediencí, které můžeš dle chuti obměňovat a hned máš na stole vydatnou, blahodárnou a hlavně výbornou snídani nebo klidně svačinku pro celou rodinu. Vyzkoušej taky domácí kaši z ovesných vloček a dej mi vědět, jak ti chutná. Vyzkoušej taky jiné variace snídaňových kaší – co třeba pohankovou kaši nebo čoko quinoa kaši?


10 minut v kuchyni

2 plné pupky


Ingredience

na 2 misky ovesné kaše:

2 hrsti ovesných vloček (nebo klidně jiných)
mléka tolik, aby byly vločky potopené
1 lžíce másla
1 lžíce arašídového másla

na ozdobu:

pár lžic bílého jogurtu/tvarohu
lžička domácí marmelády nebo čerstvé ovoce
arašídové máslo
raw kakao
chia semínka
purfovaná quinoa
oříšky

Jak na domácí ovesnou kaši?

1. Domácí ovesnou kaši připravím tak, že dám všechny ingredience na kaši do rendlíku. Zahřívám a průběžně míchám. Vločky postupně vsakují mléko a občas je tak potřeba přilít (záleží na tobě, zda máš radši hustší nebo řidší konzistenci). Kaši na závěr rozmixuji do hladka, protože co se týče textury, tak tu já ráda hladkou.

TIP: Ovesná kaše může být různorodá i ve svém základu. Vločky dle chuti střídám. Mám v zásobě pohankové, ječné, rýžové, jáhlové či žitné. Stejně tak střídám mléka. Jednou dám kravské, podruhé rýžové, pak zase mandlové nebo třeba sójové. Někdy už do základu dám lžičku raw kakaa nebo trochu lyofilizovaných jahod a rázem jsem na jiné chuti. A to mě baví.

2. Kaše je během pár minutek zahřívání hotová a můžeš servírovat. Navrch si dej vše, na co máš chuť a hodí se ti ke snídaňové kaši. Já dávám vždy doprostřed kaše jogurt nebo tvaroh. Zasypu čerstvým nebo lyofilizovaným ovocem. Pro sladkou chuť dám lžičku domácí marmelády a na vyvážení pro hořkou chuť raw kakao. Navrch nasypu chia semínka, purfovanou quinou, oříšky a v závěru zacákám arašídovým či jiným oříškovým máslem. Máš-li chuť na víc sladké chuti, tak ještě cákni čekankový sirup.

TIP na zbytky: Někdy udělám kaše více, což je příležitost k přípravě svačinky. Vezmu skleničku a na dno dám zbytek kaše, přidám jogurt a navrch cokoliv dle chuti a hlavně hodně raw kakaa, které se do dalšího dne moc hezky rozleží a vsákne do směsi. Zavřu do lednice a rychlá svačinka na další den je hotová.


Jak se ti domácí ovesná kaše povedla? Chutnala ti? Nebo se něco nevydařilo a ty nevíš proč? Klidně mi napiš třeba na Facebooku nebo Instagramu a probereme to.


Nech si čvachtat