Slaný koláč může být super slaná svačina a zároveň plnohodnotná večeře. U nás často quiche nestihne ani pořádně vychladnout a půlka je ho pryč. Mně tak popravdě chutná nejvíc. Ještě zatepla. Příprava těsta je velice rychlá a naplnit ho pak můžeš vskutku čímkoliv dle chuti, případně co lednice vydá ze svých spárů. Proto je u nás tak oblíbený, že nám dává prostor improvizovat.
10 min příprava těsta + 1 hodina odležení těsta
15 minut příprava náplně + 45 minut pečení
1 quiche
Ingredience na quiche
Na těsto:
180 g hladké mouky
120 g změklého másla
4 lžíce ledové vody
1/2 lžičky soli
Na náplň:
2 šalotky
1 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1 balíček slaniny
svazek medvědího česneku
3 vajíčka
1 smetana na vaření
chedar
sůl, pepř, muškátový oříšek
Jak na quiche
1. Nejprve si připravím těsto na quiche. Ingredience přidám do chytrého robota a nechám ho uhníst kompaktní těsto. To dám potom alespoň na 1 hodinu odležet do ledničky. Ale klidně tam vydrží i do dalšího dne.
2. Jakmile se pouštíš do pečení, vyndej si těsto chvilku předem z lednice, ať se s ním lépe pracuje. Ale postačí ho zahřát v rukách, trochu pomačkat, a rychle se přizpůsobí.
3. Těsto si rozválím válečkem a přenesu do formy na quiche, kterou jím vymačkám pěkně po okraje, za které je jakoby lehce zavěsím, protože těsto má při pečení tendenci slézat dolů, a náplň by se ti tam nemusela dobře vejít. Nikdy nevyválím přesné kolo, takže tam, kde mi kus těsta přebývá, odtrhnu ho a použiji zase tam, kde mi kus chybí. Těsto ve formě po celé ploše propíchám vidličkou, aby se moc nevyboulilo a dám předpéct do vyhřáté trouby na 15 min na 200 °C (do lehkého zezlátnutí okrajů).
4. A teď se vrhneme náplň. Základem je vždy smetana s vejci, sýrem a kořením. Tedy si v míse prošlehnu metlou vajíčka, přiliju smetanu, nastrouhám sýr, malinko osolím, opepřím a přidám špetku muškátového oříšku. S kořením jinak můžeš experimentovat dle chuti, tohle je takový základ, co dávám pokaždé.
5. Na pánvičce orestuji cibulku na lžíci oleje dozlatova. Přidám slaninu nakrájenou na proužky a jemně nasekaný česnek. Za občasného promíchání pěkně opeču a propojím chutě. Pak nechám trochu zchladnout.
6. Tyto dvě směsi spojím dohromady, přidám nasekaný čerstvý medvědí česnek a promíchám. Směs naliju na předpečený koláč. Celé dohromady peču ještě asi 30 minut na 180 °C.
Jak se ti quiche povedl? Chutnal ti? Nebo se něco nevydařilo a ty nevíš proč? Klidně mi napiš třeba na Facebooku nebo Instagramu a probereme to.
Slaný koláč pokořen, tak co takhle příště vyzkoušet domácí pizzu?