Skip to content

Velikonoční perníčky

Perníčky nejsou jen záležitostí Vánoc, upéct si je můžeš kdykoliv během roku. Recept na mé vánoční medové perníčky už znáš, tak tady je trochu odlehčenější recept – není v něm tolik medu, a také do velikonočních perníčků nepřidávám kakao, ale dávám přednost světlejší barvě, kterou udělá pouze perníkové koření. Když je pečeš krátce, jsou nadýchané a vláčné, a když o chlup déle, vytvoříš tak křupavé perníkové sušenky. Je na tobě, co zvolíš. Tak co, zkusíš si tyhle velikonoční perníčky upéct se mnou?


15 min příprava těsta + alespoň 1 den odležení + 2 hodiny pečení

2-3 plechy velikonočních perníčků


Ingredience na velikonoční perníčky

380 hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla
80 g medu
2 vejce
1/2 lžičky PDP
1/2 lžičky jedlé sody
2 pořádné lžíce perníkového koření od Antonína

Jak na velikonoční perníčky?

1. Do mísy proseju hladkou mouku i moučkový cukr. Přidám perníkové koření, sodu i prášek do pečiva. Promíchám.

2. Med i máslo si lehce rozehřeju v mikrovlnce a přidám ke směsi – jen tak, aby bylo máslo měkké a med tekutý. A nakonec přidám vajíčka.

3. Nechám robota zpracovat těsto, ale jen nezbytně dlouhou dobu, než se vše nepropojí a nezačne se tvořit kompaktní hmota. Perníčkové těsto nemá rádo dlouhé zahřívání a zpracovávání – ubírá to na finální křehkosti. Takže šup šup a hotové těsto zabalit do fólie a dát odpočívat přes noc do lednice.

…Je temná noc a tobě se zdá, jaké tvary budeš zítra vykrajovat…

4. A teď je na řadě oblíbená tvořivá část, ke které si přiber klidně malé pomocníčky. Bude je to velice bavit. Vytáhněte a voprašte společně velikonoční vykrajovátka a užijte si zábavu u pečení perníčků. Troubu předehřeju na 180 °C a vykrajuju tvary dle nálady. Peču podle toho, čeho chci dosáhnout. Když chci vláčné a nadýchaní perníčky, válím si těsto na vyšší tloušťku a peču max. 8 minutek do vyběhnutí a zpevnění těsta. Když chci spíš křupavé perníkové sušenky, vyválím si na nižší výšku a peču o pár minutek déle. Obojí lze a obojí chutná prímově.

TIP: Těsto je pružné a velice dobře se s ním pracuje. Pro válení a vykrajování už není potřeba žádné další mouky! Další mouka navíc ubírá na křehkosti.


Jak se ti velikonoční perníčky povedly? Chutnaly ti? Nebo se něco nevydařilo a ty nevíš proč? Klidně mi napiš třeba na Facebooku nebo Instagramu a probereme to.


Nech si čvachtat