Skip to content

Špagety carbonara

Do špaget carbonara nikdy nepatřila a patřit nebude smetana. To si zapiš za ušiska. Jde totiž původem o chudinské jídlo. A věř, že původní „chudší“ varianta má něco do sebe. Vyzkoušej a uvidíš. Hlavně si pochutnáš.


20 minut v kuchyni

2 plné pupky


Ingredience

250 g špaget
250 g libové slaniny / pancetty
1 lžička olivového oleje / másla
4 žloutky
100 g parmezánu
pepř čerstvý mletý
sůl

Jak na to?

1. Dám vařit špagety do osolené vroucí vody. Vařím na skus. Doba varu záleží na typu špaget. Vodu ze špaget nevylévej, trochu použijeme na závěr.

2. Slaninu nakrájím a orestuji. V tomto případě volím většinou libovou Iceland Back bacon unsmoked (pokud nemám k dispozici vopravdickou pancettu, to je pak jiné žrádlo). Trochu slaniny orestuji více, do křupava (ta bude na posyp).

3. Žloutky smíchám s parmezánem, pepřem a trochou soli – prošlehám.

4. Uvařené špagety vhodím do pánve se slaninou a proházím. Vypnu plamen, přiliju vyšlehané žloutky s parmezánem a pořádně smíchám. Při míchání postupně přidám pár lžic vody ze špaget. Přispěji tak k jemné a vláčné chuti konečného požitku.

5. Servíruji posypané čerstvě mletým pepřem, parmezánem a křupavou slaninkou.

Nech si čvachtat